Blogg: Gjør vi oss dummere enn vi er? Våre synspunkter treffer oss i bakhodet – tar vi ansvaret?

Jan K Eckbo

De fleste av oss har fått med oss de mange kontroversielle, rasistiske og diskriminerende uttalelsene som Donald Trump har kommet med i løpet av valgkampen for å bli USAs neste president. Og han er, med rette, blitt kraftig kritisert for disse av de fleste som ikke stemmer på ham. Kritikken har vært særlig sterk fra den liberale delen av samfunnet – den som gjerne omtales som «venstresiden».
I to generasjoner – siden det sosiale opprøret på 1960-tallet – er vårt samfunn og vårt samfunns institusjoner blitt formet av samfunnets venstreside. Og stort sett alle toneangivende personer innen kunst og kultur, innen media og utdannelse, og inne kirken og politikken, har støttet venstresidens katekisme om personlig frigjøring og selvrealisering. Denne katekismen var særlig rettet mot seksuell frigjøring og en slags radikal, personlig uavhengighet som til og med lar deg velge om du er gutt eller pike og om du vil gifte deg med en av samme eller motsatt kjønn. Vi er blitt opplærte til ikke å være fordomsfulle, men være åpne for alt – for alle synspunkter og alle former for livsførsel er like god. Alt er relativt, og ingenting er riktig eller galt – det hele avhenger av eget ståsted og eget utgangspunkt. Og ingen kan kreve å være modell for andre.
Alt dette passer godt inn i budskapet fra og meningene til Donald Trump som benytter seg til fulle av denne «relativitetsholdningen». Han etterlever venstresidens katekisme klarere enn de fleste – både i oppførsel, meninger og uttalelser. For hans mange rasistiske, diskriminerende og ofte groteske synspunkter er jo nettopp det: en markering av at alt er relativt, alt er like bra og alle har rett til å leve og tenke som de vil.
Ingenting er rett eller galt.
Mange ser på «Trump- bølgen» som ikke bare har skylt over USA, men også Europa, som det siste stadium i en fordummende prosess som har preget våre samfunn de siste 40-50 årene. Denne prosessen har medført at samfunn kastet stort sett alle nedarvete verdier ut av vinduet, alle er blitt oppmuntret til å realisere seg selv og den eldre generasjonen har sluttet å være veiledere for den yngre. De eldre er i stedet blitt opptatte av å være mest mulig lik de unge – og la de unge bli samfunnets nye veivisere.
I kjølvannet av denne utviklingen har vi får en voldsom fragmentering av samfunnet. Felles normer og samfunnsverdier som tidligere samlet oss og ga oss mening og retning i livet, er nå erstattet av en voldsom selvsentrering – en «meg, mitt og mine»-holdning som avler egoisme, grådighet og begjær. Og samfunnsgrupper i alle avskygninger, fra ytterste venstre til ytterste høyre, har grepet mulighetene til å dyrke seg selv og sitt. Dette har igjen – ikke uventet – avlet intoleranse og rasisme, undertrykkelse, hat og vold. Som igjen gir splittelse og konflikter.
Det bemerkelsesverdige er at det er venstresiden som har gått hardest ut og kritisert Trumps synspunkter og holdninger – han som har fulgt deres katekisme til fulle og vist hva den innebærer!
Forsto ikke venstresiden hva deres eget budskap innebar, og hva som ville skje hvis budskapet ble fulgte? Slik Trump har gjort. Når skal den ta ansvaret?

Les Jans tidligere blogg-innlegg

Hør «Verbal ulydighet» 09:00 fredager, reprise klokken 15:00.
Også tilgjengelig som podkast.

Lesere og lyttere kan kommentere under, eller skrive inn med egne meninger og motsvar til studio@ordentligradio.no. Merk mailen «verbal ulydighet» i emnefeltet. Send gjerne også med lydopptak; disse vil kunne bli spilt av under programmet.