Blogg: Er du blant dem som alltid skal ha informasjon om kroppen din?

Jan K Eckbo

Bærbart utstyr for å måle og overvåke puls og andre kroppsfunksjoner er blitt svært populært i de senere år. Mange av oss synes å ha et nesten umettelig behov for å hvite hvorledes kroppen fungere, hvor god form vi er i, hvor langt og hvor raskt vi beveger oss, hvor mange kalorier vi har brukt, osv. Og dingsene som kommer i mange utgaver, er små og lette slik at vi kan ha dem på oss nær sagt hele tiden hvis vi ønsker. Og få løpende informasjon om hjerteslag, forbrenning, helse, osv. Det er viktig, sier produsentene som selger millioner av disse dingsene hvert år, for det bidrar til å få deg i bedre form og gjør deg sunnere og friskere. Mer enn 20% av amerikanerne har nå slike bærbare målere som Fitbit, Basis Peak og Apple Watch, og andelen øker.
Men hvor nyttige er de egentlig?
Flere omfattende studier av effekten av slike bærbare dingser for overvåking av kroppen din, er publisert og ble nylig presentert bl.a. i avisen USA Today. Og studiene slår fast at man enda ikke har kunnet demonstrere noen alminnelig nytte av utsyret – kanskje tvert imot. Det forklarer kanskje også hvorfor det viser seg at halvparten av brukerne slutter å benytte dem etter seks måneder. Men det medfører ikke at antall brukere går ned, for nye kommer stadig til – lokket av god markedsføring og troen på at utstyret vil få dem i form.
Men det viser seg at markedsføringen er villedende eller direkte feil. Hjertemålerne måler, for eksempel, rett som det er helt feil hjerterytmer, noen ganger alt for høye og andre ganger alt for lave. Og dette har, naturlig nok, skapt både bekymring og angst hos brukerne som tror målingene er riktige. Mange har oppsøkt leger pga. dette!
Flere andre studier har vist at dette bærbare måleutstyret heller ikke får folk i bedre form. For eksempel har unge, friske personer som benytter slikt utstyr mindre sannsynlighet for å gå ned i vekt enn personer som ikke benytter målere. Og bruk av sporingsutstyr som viser hvor og hvor meget du beveger deg, bidro slett ikke til at folk beveget seg mer. Positive målinger synes å gjøre folk tilbakelente og mindre interesserte, mens negative målinger gjorde folk motløse og pessimistiske mht. å nå sine mål.
Stort sett gjør dette utstyret ikke noe nyttig for brukerne, – men de har gjort produsentene glade. For de tjener gode penger på vårt jag etter utstyr og lettvinte løsninger – og vårt behov for å følge flokken og være kledd og utstyrt som de andre.
Men igjen viser det seg at det enkle er ofte det beste.
Mosjon kan vi få så meget vi ønsker av ved å bevege oss omkring i våre omgivelser. Og det er helt gratis!
Vår helse kan vi i tillegg ta vare på ved å spise alminnelig, sunn mat – som frukt, grønnsaker, grovt brød, fisk og magert kjøtt en gang i blant. Også det er rimelig og lettvint.
Alt som trengs er en reell vilje til å ta vare på kropp og helse – og et speil som viser tingenes tilstand.
Men det er vel her det egentlig skorter- vi ønsker ikke de enkle og gode løsningene. Snarere ønsker vi at teknologien skal løse våre problemer. Men det gjør den altså ikke!

Les Jans tidligere blogg-innlegg

Hør «Verbal ulydighet» 09:00 fredager, reprise klokken 15:00.
Også tilgjengelig som podkast.

Lesere og lyttere kan kommentere under, eller skrive inn med egne meninger og motsvar til studio@ordentligradio.no. Merk mailen «verbal ulydighet» i emnefeltet. Send gjerne også med lydopptak; disse vil kunne bli spilt av under programmet.